Atunci cand ni se zbate ochiul, de obicei asociem acest lucru cu un eveniment bun sau rau care urmeaza sa ni se intample – ochiul drept este aducator de fapte bune, pe cand cel stang nu tocmai. Acestea sunt doar superstitii, de cele mai multe ori aceste spasme oculare (denumite si miokimii) apar din cauza stresului sau a oboselii.

Ce sunt spasmele pleoapelor?

Zvacnirile pleoapelor sunt destul de frecvent intalnite, fiecare persoana confruntandu-se cu acest lucru cel putin de cateva ori in viata. Muschii din jurul ochilor se contracta spontan, involuntar, insa miscarile sunt usoare si dureaza cateva secunde sau minute.

Sunt cazuri in care spasmele sau contractiile involuntare ale pleoapei apar intermitent, timp de cateva zile; de obicei, nu semnifica o problema reala de sanatate, iar tresarirea apare fie la un ochi, fie la ambii in acelasi timp.

Cauzele spasmelor oculare

Cele mai incriminate cauze sunt lipsa de magneziu si de calciu din dieta, lucru care poate afecta toata musculatura, nu numai pe cea din jurul sprancenelor si ochilor (asa apar si carceii de la picioare). Recomandarea este de crestere a aportului de alimente bogate in acesti nutrienti (cereale integrale, seminte de floarea soarelui, dovleac, susan, plante cu frunze verzi).

Tot pe primul loc in cauzele aparitiei spasmelor oculare se afla si consumul excesiv de ciocolata neagra, cafea, alcool, ceai si alte bauturi energizante, astfel incat este bine sa limitati consumul acestor alimente.

Sunt si boli care pot duce la formarea de spasme ale pleoapelor: raceala, gripa, sinuzita, anemia, diabetul, insa aceste cazuri sunt rare. Bineinteles, lipsa odihnei sau stresul au si ele un rol in aparitia de reactii ale musculaturii pleoapelor.

Cauzele locale sunt: iritatii oculare, alergii, corpii straini oculari sau sindromul de ochi uscati. Astfel, ca sa aflati cauza exacta de ce vi se zbate pleoapa este bine sa mergeti la medic!

Este o urgenta oftalmologica?

In cazuri extrem de rare, aceste zvacniri ale pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburarilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal si imposibilitatea de a deschide pleoapele). Contractia este atat de puternica, incat inchiderea completa a pleoapei poate da mici eroziuni si iritatii pe cornee (tesutul anterior, transparent, al globului ocular).

Daca aceste tresariri ale pleoapelor nu dispar de la sine intr-o saptamana sau daca apar si alte simptome (fotofobie, durere oculara, vedere incetosata si neclara), ar trebui sa consultati un medic oftalmolog pentru a exclude si alte diagnostice.

Exista un tratament specific?

In afara de eliminarea factorilor incriminati mai sus, in cazurile grave, se poate recomanda o injectie cu toxina botulinica (botox), pentru a opri aceste spasme. Tot pentru cazurile grave, exista interventii pentru rezolvarea chirurgicala a unor zone de muschi sau inervatie.

Nu uitati primele masuri de reducere a spasmelor oculare – renuntati la cafea/ciocolata si dormiti mai mult! Uneori, si compresele calde din jurul ochilor ajuta la relaxarea musculaturii.

Lucrul la calculator reprezinta un stres in sine, asa ca nu uitati sa luati pauze la intervale de 20-30 minute, timp de cateva secunde sa priviti la distanta mare (4-5 metri) si sa clipiti voluntar. Aceasta practica ajuta la prevenirea sindromului de ochi uscat si a consecintelor lui. Daca aparitia spasmelor au la baza sindromul de ochi uscat, se recomanda administrarea de lacrimi artificiale, picatura cu picatura, conform recomandarilor medicului oftalmolog.

Care sunt tipurile de spasme si cum le deosebesti cand ti se zbate ochiul

Exista trei tipuri frecvente de spasme oculare, spun expertii. Spasmul ocular, blefarospasm esential benign si spasmul hemifacial sunt termeni folositi adeseori pentru a ne referi la oricare dintre cele trei afectiuni distincte. Fiecare tip de spasm sau „zbatere” a ochiului are o cauza diferita.

Spasmul ocular sau miokimia pleoapelor (scrisa uneori si „miochimie) afecteaza doar pleoapa. Acest tip de spasm este foarte intalnit si se intampla ca majoritatea oamenilor sa se confrunte cu acesta, la un moment dat in viata.

Miokimiile sau spasmele oculare implica fie pleoapa superioara sau pe cea inferioara, insa de regula apar doar la un ochi. Atunci cand aveti senzatia ca vi se zbate ochiul, acest spasm poate sa varieze in intensitate, incepand de la faptul ca abia il percepeti si pana la situatiile in care simtiti ca va deranjeaza, ca va cauzeaza disconfort. Spasmul, de regula, dispare intr-un timp scurt, insa poate sa reapara peste cateva ore, peste cateva zile sau dupa o perioada mai lunga de timp.

Blefarospasmul benign esential incepe ca o clipire mai deasa din ambii ochi si evolueaza pana cand pacientul este nevoit sa isi tina ochii aproape inchisi. Acest tip de spasm ocular este relativ rar, insa poate fi extrem de sever, afectand toate aspectele vietii.

Spasmul hemifacial implica miscari ori „zbateri” ale muschilor de pe o parte a fetei, inclusiv miscari ale pleoapelor.

Un spasm ocular minor este, de cele mai multe ori, asociat cu factorii ce tin de stilul de viata: oboseala, stresul, privarea de somn, consumul de alcool, tutunul sau consumul de cofeina.

Blefarospasmul benign esential apare, de regula, la varsta adulta si se agraveaza treptat. Un procent foarte mic al populatiei este diagnosticat cu aceasta afectiune, iar statisticile arata ca femeile sunt mai afectate de blefarospasm decat barbatii. Cauzele acestuia pot fi oboseala, stresul, lumina puternica, vantul sau poluarea din aer. Blefarospasmul incepe cu o clipire neintrerupta sau cu o iritatie oculara. Este important sa mergeti la medicul oftalmolog.

Un spasm hemifacial este rar. Acesta implica ambii muschi din preajma gurii si din apropierea pleoapei. Spre deosebire de celelalte tipuri, spasmul hemifacial afecteaza o singura parte a fetei. Cauza este, cel mai adesea, o artera care apasa pe un nerv facial.

 

Sursa: doc.ro