Ce este oscilopsia?

Oscilopsia se caracterizeaza prin senzatia ca mediul inconjurator se afla permanent intr-o miscare atunci cand este, de fapt, stationar.

Oscilopsia este de obicei un simptom al unor tulburari ce afecteaza motilitatea ochilor sau capacitatea acestora de a stabiliza imaginile, in special in timpul miscarii. In continuare sunt prezentate mai multe informatii despre oscilopsie, inclusiv cauzele, simptomele frecvente si modalitatile de tratament asociate.

Care sunt cauzele?

Oscilopsia apare de obicei ca urmare a unor boli care afecteaza miscarea ochilor sau modifica modul in care parti ale ochiului, ale urechii interne si ale creierului stabilizeaza imaginile si mentin echilibrul. Adesea, oscilopsia este corelata cu anumite tipuri de nistagmus, acesta din urma fiind caracterizat de miscari anormale si involuntare ale ochilor.

Afectiunile care afecteaza anumite portiuni ale creierului, in special cerebelul sau sistemul motor ocular, sunt o cauza frecventa a oscilopsiei. Sistemul motor ocular implica o serie de procese biologice care mentin imaginile stabile atunci cand capul sau ochii se misca. Deteriorarea acestui sistem tinde sa afecteze vederea si sa faca sa para ca lumea este mereu in miscare, in special atunci cand o persoana isi schimba pozitia capului sau se misca.

Unele dintre cele mai frecvente afectiuni pe care expertii le-au asociat cu oscilopsia sunt afectiunile neurologice, precum convulsiile, scleroza multipla si accidentul vascular cerebral. Acesta din urma poate produce fenomene de tipul oscilopsiei, deoarece afecteaza musculatura ochilor.

De asemenea, traumatismele cranio-cerebrale pot fi insotite de leziuni care sa produca oscilopsie, mai ales cand este vorba despre leziunile cerebrale vestibulare bilaterale.

Alte cauze ale acestei tulburari sunt reprezentate de afectiunile care provoaca inflamatie la nivel cerebral, cum ar fi meningita si tumorile. Totusi, exista si boli care afecteaza urechea interna, dar produc oscilopsie, iar un exemplu este boala Meniere. In plus, unii oameni se nasc cu afectiuni care produc vedere oscilanta, dar majoritatea o dezvolta mai tarziu in viata.

Simptomatologie

Specialistii din domeniul medical descriu oscilopsia ca fiind senzatia de a percepe miscarea oscilanta a mediului. Conform acestei afirmatii, majoritatea persoanelor cu aceasta tulburare se confrunta cu o vedere distorsionata si cu sentimentul ca lumea se misca permanent, chiar si atunci cand este stationara. Aceasta senzatie poate produce imagini incetosate, care sar, se balanseaza sau tremura.

Senzatiile vizuale traite de persoanele cu oscilopsie pot provoca dezorientare, greata, vertij, probleme de miscare (mers, condus etc), probleme de echilibru si de coordonare, tulburari de concentrare si chiar frustrare si stres. In plus, exista un risc mare de accidentare, prin caderi sau loviri de diferite obiecte.

Deoarece majoritatea cazurilor de oscilopsie apar cel putin partial din cauza unor probleme de stabilizare a imaginilor, multi oameni o experimenteaza cel mai mult atunci cand se misca.

Simptomele vor incepe adesea in timpul miscarii si vor inceta cand miscarea se opreste. Cu toate acestea, in cazuri rare, simptomele pot surveni chiar si atunci cand persoana in cauza sta intinsa sau asezata sau chiar atunci cand sta in picioare. De asemenea, se poate manifesta doar in anumite pozitii ale corpului, dar acest lucru ar putea varia de la individ la individ.

Vizita la medic si punerea diagnosticului

Persoanele cu probleme de vedere de orice fel, mai ales neexplicate, ar trebui sa discute cat mai curand cu medicul. Daca o persoana simte ca mediul din jur se misca constant sau sufera de ameteli inexplicabile, probleme de echilibru sau dezorientare, medicul trebuie informat. Oscilopsia are adesea o asociere cu afectiuni care se pot agrava fara un tratament timpuriu eficient. Ignorarea acestei situatii este grava, deoarece riscul de ranire creste semnificativ, in principal din cauza faptului ca vazul si echilibrul sunt afectate.

Oscilopsia este un simptom al unor afectiuni medicale de baza. Drept urmare, nu exista o metoda specifica de diagnostic pentru vederea oscilanta. Cu toate acestea, medicii specialisti pot diagnostica motivul care sta la baza oscilopsiei.

Pentru a incepe acest proces, medicii trebuie sa se informeze cu privire la debutul, frecventa si factorii declansatori ai vederii oscilante. De asemenea, pot fi necesare diferite investigatii medicale care sa ajute la punerea diagnosticului, cateva dintre acestea fiind exemplificate de examene neurologice, scanari IRM si CT, sonografii, audiograme, analize de sange si urina si chiar testari psihologice.

 

Sursa: sfatulmedicului.ro