Apneea in somn este o tulburare de somn. Persoanele care sufera de aceasta tulburare pot prezenta episoade de intrerupere a respiratiei in timpul somnului.

Apneea in somn este o tulburare de somn care poate deveni foarte serioasa. Aceasta consta in oprirea repetata a respiratiei. Daca o persoana sforaie galagios si se simte obosita dupa o noapte intreaga de somn, este posibil ca acea persoana sa sufere de apnee in somn.
Tipurile principale de apnee in somn sunt:

  • Apneea in somn de tip obstructiv. Aceasta este forma cea mai des intalnita si apare atunci cand muschii gatului se relaxeaza.
  • Apneea in somn centrala. Apare atunci cand creierul nu trimite semnale corecte catre muschii care controleaza respiratia.
  • Sindromul complex de apnee in somn. Apare atunci cand persoana sufera atat de apnee in somn de tip obstructiv cat si apnee in somn centrala.

Tratamentul poate usura simptomele si poate preveni probleme cardiace si alte complicatii.

Semne si simptome

– Sforaitul zgomotos.

– Episoade de intrerupere a respiratiei in timpul somnului, aceasta situatie este raportata de alta persoana.

– Trezirea cu gura uscata.

– Dificultate de a sta adormit (insomnie).

– Somnolenta excesiva pe timp de zi.

– Dificultate de a sta atent sau treaz.

– Iritabilitate.

Cauze

Apneea in somn de tip obstructiv

Apare atunci cand muschii gatului se relaxeaza. Atunci cand muschii sunt relaxati, caile aeriene se ingusteaza sau se inchid odata cu respiratia.

Persoana nu poate primi destul aer si astfel este posibil sa scada nivelul de oxigen din sange. Creierul simte aceasta inabilitate de a respira si trezeste pe moment persoana din somn, pentru a redeschide caile aeriene. Aceasta trezire este de obicei atat de scurta incat persoana nu isi aminteste sa se fi trezit.

Persoana afectata poate sa sforaie sau sa se inece. Acest tipar poate sa se repete intre 5 si 30 de ori sau mai mult in fiecare ora, toata noaptea, impiedicand persoana sa intre in faza de somn adanc si odihnitor.

Apneea in somn centrala

Aceasta forma mai rar intalnita de apnee in somn apare atunci cand creierul nu trimite semnale catre muschii care controleaza respiratia. Acest lucru inseamna ca persoana nu respira o perioada scurta de timp. Aceasta se poate trezi cu dispnee sau poate avea probleme legate de adormire sau mentinerea starii de somn.