Cercetatorii britanici sunt de parere ca anumite aspecte ale stilului de viata ar putea influenta creierul printr-o cale moleculara specifica.

Cercetatorii din cadrul King’s College, Londra, sunt de parere ca anumite aspecte ale stilului de viata, cum ar fi dieta si exercitiul ar putea influenta creierul printr-o cale moleculara specifica.

Chiar daca toata lumea imbatraneste, nu exista doua persoane care sa imbatraneasca la fel. Este posibil ca unele persoane sa ramana active din punct de vedere cognitiv in timp ce alte persoane pot prezenta un declin.

Expertii in domeniu nu stiu cu certitudine de ce aceste diferentieri apar, dar noi cercetari sugereaza ca unul dintre motive ar fi variatia genetica a anumitor cai moleculare asociate cu nutritia. Aceste interactiuni moleculare depind de nivelul de nutrienti consumati.

Studiul a fost publicat in jurnalul Communications Biology si evidentiaza faptul ca schimbarile stilului de viata, bazate pe configuratia genetica individuala ar putea ajuta la intarzierea pierderii de memorie.

Studiul s-a axat pe un grup de neuroni numiti NCS care sunt localizati in hipocampus, centrul memoriei in creier. Aceste celulele se divid continuu pentru a crea celule noi care sunt esentiale pentru memorie.

Caile moleculare axate pe nutrienti raspund la factorii stilului de viata cum ar fi dieta si exercitiul si ajuta la promovarea schimbarilor la nivel celular. Prin urmare, aceste cai ofera o conexiune moleculara intre stilul de viata si memorie, care ar putea explica de ce imbatranirea afecteaza memorie persoanelor in mod diferit.

Conexiunea dintre dieta, imbatranire si memorie

Pentru a studia aceasta legatura mai in detaliu, cercetatorii au analizat o combinatie de informatii provenite din laborator si informatii provenite de la persoane reale, cu privire la memorie, dieta si nivelul de activitate.

Cercetatorii au expus neuronii la chimicale pentru a mima procesul de imbatranire si in urma acestei expuneri, acestia au analizat genele exprimate.

Au folosit aceste rezultate pentru a analiza informatiile a peste 2,000 de persoane, care au inclus informatii genetice, informatii legate de memorie, tipar alimentar, tipul dietei, aportul general de calorii si nivelul de activitate fizica.

Cercetatorii au descoperit ca genele ABTB1 si GRB10 au fost implicate atat in depistarea nutrientilor cat si in memorie. Cu alte cuvinte, aceste gene au parut a media conexiunea dintre dieta, imbatranire si memorie.

Conform autorului principal al acestui studiu, Chiara de Lucia, din cadrul Institului de Psihiatrie, Psihologie si Neurostiinta, King’s Colllege Londra – “Identificarea acestor gene ca fiind verigile lipsa dintre aceste trei variabile importante, ar putea folosi la crearea unor noi abordari. Abordari menite sa imbunatateasca procesul de imbatranire prin schimbari axate pe dieta si exercitiu si in cele din urma prin crearea unor noi medicamente.”

Schimbarie personalizate ale stilului de viata ar putea imbunatati memoria

Cercetatorii au asociat variatiile genei ABTB1 cu performata cognitiva. In ceea ce priveste gena GRB10, cercetatorii au descoperit ca aceasta reprezinta o legatura importanta intre dieta si memorie.

Tot ei sunt de parere ca aceste descoperiri ar putea duce la recomandari practice care ar putea mentine abilitatea cognitiva a persoanelor, odata cu inaintarea in varsta.

De exemplu, persoanele cu o anumita varianta a genei GRB10 ar putea beneficia in urma consumului unei diete mediteraneene, in timp ce persoanele cu variatii ale genei SIRT1 ar putea benefica de mai mult exerctiu fizic.

Chiar daca acest studiu a oferit mai multe informatii interesante, are totusi si cateva limitari, cum ar fi utilizarea informatiilor provenite de la celule care au mimat imbatranirea umana dar care nu o reprezinta in totalitate. Ceea ce inseamna ca imbatranirea reala ar putea prezenta diferite rezultate.

Cercetatorii mentioneaza ca viitoarele studii ar trebui sa repete aceste descoperiri folosind o baza de date mai mare, pentru a ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine cum dieta, exercitiul si memoria se influenteaza una pe cealalta.